Alkotóhét 2016

Az idei évben tanszékünkhöz kötődően három alkotóheti programot hirdetünk.

Az egyes programokra a Neptun rendszeren keresztül lehet jelentkezni március 21. 20:00-tól március 24-ig.

Programunk keretében a LEIER Hungária Kft szervezésében a szerdai napon üzemlátogatás lesz a jánossomorjai gyárban és a győri Leier City Centerben. A programra ezen űrlapon keresztül várjuk a jelentkezéseket. Nem csak alkotóheti résztvevők jöhetnek!

Héjszerkezet-építő Workshop az Építész klub szervezésében

A workshop célja olyan beton héjak konstruálása, melyek a mai modern eszközök (szoftverek, anyagok) segítségével átértelmezik, újrahangolják a hatvanas évek héjszerkezeteinek formavilágát.

A rendezvény kapcsolódik a FUGA Központban megrendezésre kerülő májusban nyíló Megfagyott Modern című kiállításhoz is: a legjobban sikerült szerkezetek köztéri installációként népszerűsítenék a II. világháború utáni magyar héjépítés aranykorát bemutató tárlatot. Az előképek összegyűjtése és feldolgozása után a hét első felében héjszerűen viselkedő beton szerkezeteket tervezünk, melyeket aztán meg is valósítanánk a Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék laborjában a tavalyi betonkenunál is alkalmazott 3 mm vastag beton segítségével.

Neptun - BMEEPTCAH16 - ST03 kurzus

álló/függő - catenary studies

Az alkotóheti feladat egy falazott íves szerkezet tervezése, kivitelezése és dokumentálása. A befoglaló méret körülbelül 10x5 m-es alapterületen legfeljebb 2m-es magasság. A szerkezetet kedden kötélmodellekkel, és az Axel Kilian által fejlesztett "CADenary" programmal fogjuk tervezni, a kiválasztott tervet a Bercsényi kollégium parkolójában építjük a csütörtöki napon. A szerkezet megfelelősége egyszerű kötél-modellekkel igazolható, a geometria kifalazása mintaívek segítségével történhet. A szerkezet a koncepció szerint nyomásvonal-alakú, így az önsúly terhekre, mint főteherre igen nagy biztonsággal megfelel. 

 

Neptun - BMEEPTCAH16 - ST02 kurzus

Pavilon project - a Hallgatói Képviselettel közösen szervezve

A Bercsényi 28-30. Kollégium udvarán tavaly tavasszal épült egy tűzrakó hely, amely nagy népszerűségnek örvend a hallgatók körében. Ennek közelébe szeretne a Hallgatói Képviselet kiépíteni egy pavilont, amely alkalmas kerti szerszámok tárolására (két fűnyíró, hólapátok, öntöző berendezések), valamint rendelkezik fedett-nyitott térrel, amelybe rossz idő esetén menedékbe húzódhatnak a hallgatók. Ebben a fedett-nyitott térben helyet kellene biztosítani egy pult elhelyezésére, hiszen a Bercsényi Gödör Klub rendelkezik mobil sörcsappal, és udvari rendezvények esetén rendszeresen kitelepül azzal. A program utóélete: Az Alkotóhét eltelte után a tervekből online közönségszavazással döntenénk el, melyik épüljön meg. A nyár folyamán egy építőipari szponzor bevonásával megépíttetnénk a pavilont. Így tehát a tervezés során az építészeti minőség mellett fontos szempont a megépíthetőség is.

Neptun - BMEEPTCAH16 - ST01 kurzus

 

Kövess minket a Facebook-on!