Tanszékünk programja a "Kutatók éjszakáján"

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt a "Kutatók éjszakáján" tanszékünk laborjába a "Felrázó kísérletek: a földrengés hatása az épületekre" című programunkra.

Helyszín: Czakó Adolf laboratórium - 1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3. (BME ÉL laboratórium 1. emelet. Bejárat a Bertalan Lajos utca felől. Térkép.)

Időpont: 2014. szeptember 26. 16:00-22:00

 

 

Programunk célja a dinamikus erőhatások - kiemelten a földrengés - következményeinek bemutatása az épületekre és a benne élő emberekre. Az oldalirányú, változó intenzitású erők hatása nem csak a laikusok, de gyakran az építőipari szakemberek számára is ismeretlen terület. Laborunkban több, a témához kapcsolódó látványos jelenséget szeretnénk bemutatni. Eltérő merevségű szerkezeti elemek válasza nagyon különböző lehet, így a megtámasztás és a merevítés kialakítása alapvetően meghatározza az épület viselkedését. A bonyolult geometriájú szerkezetek viselkedése szinte megjósolhatatlan, ezt nem csak egyszerű kísérleteink, hanem a valódi földrengéseknél bekövetkezett káresemények is alátámasztják. Az egyes jelenségeket játékos modelleken próbálhatják ki látogatóink. Az ország egyik legnagyobb rázóasztalán pedig maguk is megtapasztalhatják egy közepes erősségű földrengés emberre gyakorolt hatását.

Egész délután folyamatosan kipróbálhatók az interaktív modellkísérletek és mozog a rázóasztal. A terem 20-30 fő befogadására alkalmas, így - bár a regisztráció nem kötelező - a részvételi szándékot Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. lehet jelezni.

Az érdeklődők 16:00 és 18:30 órakor 30 perces előadást hallgathatnak meg a földrengés jelenségéről.

/Az esemény a program honlapján elérhető itt/
Kövess minket a Facebook-on!